Održana regionalna konferencija Balkans Go Circular 2023 – Važnost cirkularne ekonomije u poslovanju

Regionalna stručna konferencija posvećena cirkularnoj ekonomiji Balkans Go Circular 2023 održana je 22. novembra na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Tokom konferencije brojni eksperti iz oblasti cirkularne ekonomije, predstavnici institucija, Fakulteta organizacionih nauka, fondova, banaka i kompanija razmenili su svoja znanja i najnovije informacije vezane za ovu oblast. Program Balkans Go Circular 2023 ove godine je bio fokusiran na pokretače cirkularnosti i tržišnih promena na Balkanu.

Konferenciju su zvanično otvorili prof. dr Vesna Damnjanović, predsednik Saveta Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Milan Veselinov, osnivač i direktor CirEkon-a, Aleksandra Miladinović, menadžerka Savetodavnog tima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji i William Neale, savetnik za cirkularnu ekonomiju u Evropskoj komisiji.

Balkans Go Circular 2023
Balkans Go Circular 2023

Tokom uvodnih predavanja o ekonomskim trendovima na Balkanu i u svetu, prisutni su bili u prilici da čuju Janeza Potočnika, kopredsedavajućeg UNEP-ovog (Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu) međunarodnog panela za resurse, kao i istaknutog aktivistu u oblasti cirkularne ekonomije Haralda Friedla.

Dalji deo programa realizovan je kroz tri panel diskusije posvećene aktuelnim i dolazećim regulativama i direktivama koje će uticati na evropsko tržište, modelima finansiranja cirkularnog poslovanja i neophodnim cirkularnim promenama, uslugama i proizvodima na tržistu regiona.

Balkans Go Circular 2023
Balkans Go Circular 2023

Na panelu posvećenom važnosti saradnje između malih u velikih aktera na tržištu, svoj uvid predstavila je prof. dr Nataša Petrović, redovni profesor i rukovodilac master akademskih studija Cirkularna ekonomija Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Cirkularna ekonomija
Balkans Go Circular 2023
Balkans Go Circular 2023
Balkans Go Circular 2023
Cirkularna ekonomija
Balkans Go Circular 2023

U toku konferencije, Milan Veselinov, jedan od vodećih eksperata za cirkularnu ekonomiju u Srbiji, održao je masterklas na temu “Cirkularna ekonomija u 2024”. Glavne teme bile su praktični alati i potrebe za implementacijom cirkularne ekonomije već danas.

Podelite ovaj post