Sabiramo utiske sa The Balkans Go Circular konferencije • Cirekon

Sabiramo utiske sa The Balkans Go Circular virtualne konferencije

Bilo je zadovoljstvo družiti se sa vama na The Balkans Go Circular virtuelnoj konferenciji!

Ova konferencija samo je mali korak dugog puta ka implementaciji cirkularne ekonomije na Balkanu, puta kog sa nestrpljenjem iščekujemo!

Cirkularna ekonomija pruža nam mnogo mogućnosti da promenimo stvari koje su loše u svetu u kome danas živimo. Mnogi problemi, poput zagađenja i širenja deponija mogu se rešiti jedino ako udružimo snage, podelimo znanja, iskustva i informacije i, što je najvažnije, odlučimo da želimo da idemo prema drugačijoj budućnosti. Moramo da radimo zajedno kako bismo učinili mogućom transformaciju iz linearnog, neefikasnog sistema u kome danas živimo, u cirkularni sistem koji će nam pomoći da živimo bolje i budemo odgovorniji prema okruženju.

Ko su bili predavači?

Tokom dva dana konferencije dobili smo priliku da učimo od stručnjaka i eksperata iz oblasti cirkularne ekonomije. Obogatili smo svoja znanja i prilagodili svoje razmišljanje novom svetu koji dolazi.

U ovim čudnim vremenima prepunim novih izazova, uspeli smo da okupimo nekoliko stotina ljudi koji su strastveni prema cirkularnoj ekonomiji i očuvanju životne sredine i dobili priliku da učimo zajedno sa njima. Dobili smo odgovore na pitanja koja smo već dugo želeli da postavimo i iskoristili šansu da pričamo sa eminentnim govornicima iz polja cirkularne ekonomije.

Srećni smo što smo dobili priliku da virtualno ugostimo govornike poput Haralda Friedl–a, vodećeg svetskog stručnjaka za cirkularnu ekonomiju. Gospodin Friedl je strastveno govorio o različitim aspektima sa kojima se suočavamo u primeni cirkularne ekonomije, istovremeno pružajući korisne uvide u negativne, ali i pozitivne efekte koje trenutna epidemiološka situacija u svetu ima na cirkularnu ekonomiju. Njegovo interaktivno predavanje bilo je posebno zapažen deo ove konferencije.

Sabiramo utiske sa The Balkans Go Circular konferencije • Cirekon

Šta vi mislite? Da li je pandemija omogućila bržu implementaciju cirkularne ekonomije ili ju je stopirala dok ne stignu neka bolja vremena?

Naravno, postoje prednosti i nedostaci, ali implementacija cirkularne ekonomije je neizbežna u godinama koje dolaze, ukoliko želimo da obezbedimo opstanak na Zemlji.

Virtualna platforma - spoj offline i online iskustva

Svi koji nisu mogli na vreme da prate predavanja, imali su priliku da kasnije pogledaju snimke -mogućnost koju smo dobili zauzvrat od digitalne ere i virtualne konferencije. Fleksibilnost je u fokusu života u 21. veku, ali i cirkularne ekonomije.

Trenutna situacija sprečila nas je da napravimo pravu, veliku konferenciju, da vodimo kratke inspirativne razgovore tokom pauza za kafu i da razmenjujemo svoja ideje i razmišljanja o intrigantnim tezama koje su predstavili govornici. Bez obzira na okolnosti, nismo želeli da odustanemo od osećaja koji nosi prava konferencija, pa smo koristili virtualnu tehnologiju kako bismo svi zajedno mogli da uživamo u barem deliću iskustva koje jedna offline konferencija pruža.

Sabiramo utiske sa The Balkans Go Circular konferencije • Cirekon

O čemu smo pričali na The Balkans Go Circular konferenciji?

Razgovarali smo o nekim zanimljivim konceptima u cirkularnoj ekonomiji, baveći se funkcionalnošću i izvodljivošću cirkularnih gradova i objašnjavajući značaj cirkularne ekonomije. Razjasnili smo koncepte nultog otpada (zero waste) i recikliranja, razdvojili pojmove reciklaže i cirkularne ekonomije, i ukazali na važnost drugih koncepata poput dizajna proizvoda i protoka materijala koji su presudni za cirkularnu ekonomiju.

Pored toga, naši predavači su pružili neke relevantne i korisne uvide o situaciji u zemljama Balkana. Razgovarali smo sa stručnjacima iz Bugarske, Grčke, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine, Nemačke i Crne Gore i svaki od njih objasnio nam je specifičnosti svojih zemalja. Oni su govorili o izazovima sa kojima su se suočavali u prošlosti i planovima koje imaju za budućnost.

Šta dalje?

Najvažnije je da ne dopustite da ova konferencija bude jedna od mnogih koje ćete zaboraviti nakon nekog vremena. Toliko smo se trudili da od ove konferencije kreiramo nešto što će imati trajni uticaj na vaš život i način na koji vidite svet. Nastavite da učite i očekujte inspirativne aktivnosti u svetu cirkularne ekonomije u budućnosti.

Primenite cirkularnost u svom životu, recite o tome drugima, jer moramo da radimo zajedno kako bismo ovaj svet učinili boljim mestom za nas i za buduće generacije. Bićemo tu, uz vas da vam pružimo podršku.

Do sledeće cirkularne priče!

Podelite ovaj post