Predstavnici CirEkon-a na Svetskom forumu cirkularne ekonomije WCEF 2023

Delegacija CirEkon-a posetila je Svetski forum cirkularne ekonomije (WCEF 2023), koji se krajem maja održao u Helsinkiju, u organizaciji Finskog inovacionog fonda (SITRA), države Finske i Nordijske alijanse.

Svetski forum tradicionalno okuplja veliki broj predstavnika kompanija koje posluju cirkularno, institucija, banaka i fondova. Cilj foruma je razmena iskustva i upoznavanje sa novim cirkularnim rešenjima za različite oblasti poslovanja.

U ovom tekst govorimo o organizaciji događaja bez suvišnog plastičnog otpada, glavnim temama WCEF 2023 i  promenama koje nas očekuju u oblasti cirkularne ekonomije (CE).

WCEF 2023
WCEF 2023

Kako je WCEF 2023 izgledao? Događaj bez plastičnog otpada – ideal ili nečija realnost?

Cirkularnost “leži” u detaljima. Zato je i prilikom realizacije događaja posvećenim CE važno voditi računa o njima. Svima nam se bar jednom dogodilo da tokom događaja o CE vodu i kafu pijemo iz plastičnih čaša. Neretko dobijemo cirkularni proizvod umotan u plastičnu kesu na poklon. Izbegavanje stvaranja nepotrebnog plastičnog otpada prilikom trajanja događaja predstavlja izazov, ali nije nemoguće. Moguće je organizovati održiv događaj, pitanje je samo dobre volje i prihvatanja zamenskih, održivih rešenja. Tokom WCEF 2023 služen je veganski meni. Posluženje je bilo isključivo u staklenim posudama i postojao je veći broj stanica za dopunu vode i kafe. Brendiranje prostora je rađeno na drvenim paletama i izbegnuto je štampanje suvišnih brošura i agende.  Možemo reći da je to godinama kreiran, ali ustanovljen protokol finskih domaćina.

Mi se, kroz organizaciju mađunarodne konferencije Balkans Go Circular, i ostale naše događaje, trudimo da dosegnemo taj standard. Težimo da prenesemo kriterijum održivosti prilikom organizacije i realizacije događaja i u naše okruženje.

Teme i zaključci WCEF-a 2023 – gde je Srbija na svetskoj mapi cirkularnosti?

Ove godine govorilo se i o važnosti kreiranja holističkih politika, greenwashingu, kao i o novim planovima za posebne industrije.

Iz naše perspektive bilo nam je važno da uvidimo koliko Srbija i region prate svetske trendove u CE.  Naš tim će nastaviti da doprinosi ubrzanju određenih procesa i podizanju svesti šire javnosti o važnosti prelaska na cirkularni model poslovanja u Srbiji.

Kada je reč o politikama, jedan od zaključaka foruma je da je neophodno kreiranje novih, holističkih politika, kako bi se na adekvatan način uvela i implementirala cirkularnost. CirEkon će nastaviti da pruža podršku i promoviše stvaranje cirkularnijih i cirkularnih gradova u Srbiji, što je i jedna od aktivnosti u fokusu našeg tima.

Greenwashing je jedna od glavnih zamki sa kojima se suočavamo o tome smo već pisali ranije). Kako bismo se izborili sa ovim negativnim trendom, potrebno je da podržavamo male i velike proizvođače koji transparentno, iskreno i potpuno idu u transformaciju ka cirkularnom poslovanju.

Predstavnici CirEkon-a na WCEF 2023
Predstavnici CirEkon-a na WCEF 2023

Cirkularna budućnost i pasivna sadašnjost nisu komplementarni

Uskoro će se akteri na svetskom tržištu upoznati sa novim planovima koji su namenjeni posebnim industrijama, što prepoznajemo kao veoma važan proces u čijem ćemo kreiranju učestvovati.

Jedan od zaključaka WCEF 2023 bio je da cirkularna rešenja treba u većoj veri da se bave gubitkom biodiverziteta i merenjem direktnog uticaja, ne samo emisija CO2, već i uticajem koji vrše direktno na prirodu.

Govorilo se i o važnosti intenziviranja saradnje i razmene informacija između vodećih banaka kako bi se ubrzala implementacija CE na globalnom nivou. Za kompanije je veoma važno da budu obaveštene pod kojim uslovima mogu doći do sredstava određenih fondova ili banaka. Pored dostupnih mogućnosti kreditiranja i drugih vidova podrške poslovanju, bitno je da predstavnici kompanija znaju kome mogu da se obrate za podršku prilikom transformacije ka cirkularnom poslovanju. Paralelno, potrebno je graditi i mehanizme podrške za povećanje poslovnih kapaciteta kompanija koje već u potpunosti cirkularno posluju.

Šta ćemo dalje?

Ovim temama, i drugim aktuelnostima iz oblasti CE,  bavićemo se kroz seriju naših vebinara, radionica i na godišnjoj konferenciji Balkans Go Circular 2023 u novembru. O našim budućim aktivnostima ćemo vas blagovremeno obaveštavati i pozivamo vas da nam se pridružite.

Naredni domaćin WCEF na proleće 2024. godine biće Brisel. Nadamo da ćemo se do tada dodatno približiti trendovima CE i držati korak bliže ka cirkularnoj budućnosti.

Podelite ovaj post