Balkans Go Circular

Balkans Go Circular okupio više od 40 najvećih evropskih eksperata iz oblasti cirkularne ekonomije

Potrebno je ojačati regionalnu saradnju u oblasti cirkularne ekonomije i povezati predstavnike nadležnih institucija, univerziteta, medija i poslovnog sektora kako bismo zajedno gradili održivu budućnost Balkana i Evrope — poruka je međunarodne konferencije Balkans Go Circular, koja je održana sredinom decembra u Privrednoj komori Srbije.

Centar za cirkularnu ekonomiju CirEkon je, u saradnji sa svojim partnerima na regionalnom projektu Circular Economy Balkan Beacons, sredinom decembra organizovao dvodnevnu međunarodnu konferenciju hibridnog formata Balkans Go Circular, koja je okupila više od 40 evropskih eksperata iz oblasti cirkularne ekonomije i preko 500 posetilaca na jednom mestu.

Tokom dva konferencijska dana, realizovano je sedam nastupa keynote govornika, četiri tematske panel diskusije i ekskluzivne radionice za sve koji su uživo prisustvovali programu. Konferencija Balkans Go Circular uspešno je realizovana uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, UNDP Srbija i EIT Climate-KIC-a.

O najvažnijim temama i svom višegodišnjem poslovnom iskustvu govorili su dr Kirsten Dunlop, izvršna direktorka EIT Climate KIC-a, Aleksandra Miladinović, regionalna koordinatorka EBRD-a, Harald Fridl, istaknuti svetski aktivista, Ismar Ćeremida, projektni koordinator iz UNDP-a Bosna i Hercegovina, dr Fibi Kounduri, jedna od najboljih profesorki ekonomije životne sredine, Valentin Nikolov, izvršni direktor Bugarske građevinske komore, Elena Simina-Lakatos, osnivačka predsednica Instituta za cirkularnu ekonomiju i životnu sredinu Ernest Lupan i drugi.

Balkans Go Circular rezultat zajedničke regionalne saradnje u oblasti cirkularne ekonomije

Konferenciju su zvanično otvorili Nadia Petkova, direktorka za regionalne mreže, finansije i razvoj malih i srednjih preduzeća u EBRD-u i Milan Veselinov, osnivač i direktor CirEkon-a.

“Želeli smo da kroz projekat Circular Economy Balkan Beacons i završni događaj Balkans Go Circular istaknemo važnost cirkularne ekonomije na Balkanu i regionalne saradnje koja je u ovoj oblasti neophodna. Više od 40 govornika i 500 učesnika tokom dva dana programa dokaz su da smo na pravom putu ka cirkularnosti. Ovo je druga konferencija Balkans Go Circular, za 2023. godinu uveliko planiramo organizovanje i naredne, sa ciljem da ovaj skup najvećih eksperata iz oblasti cirkularne ekonomije iz regiona i šire postane tradicionalan”, izjavio je osnivač i direktor CirEkon-a Milan Veselinov.

Uspostavljena mreža budućih saradnika iz čitavog regiona

Konferencija Balkans Go Circular osmišljena je sa idejom da se glavne poruke ne zadrže samo u izlaganjima govornika, već da se kroz interaktivni program sa posetiocima formira mreža saradnika i budućih partnera, uspostave novi poslovni kontakti, i povežu predstavnici poslovnog sektora sa predstavnicima univerziteta, medija i nadležnih institucija iz čitavog regiona. Korak dalje postignut je i uključivanjem studenata sa različitih univerziteta, koji su kroz specijalno organizovane radionice tokom konferencije stekli detaljniji uvid u oblast cirkularne ekonomije.

Sa ciljem intenzivnijeg podsticanja razmene informacija između poslovnog i akademskog sektora, nadležnih institucija i medija, i daljeg jačanja regionalne i međunarodne saradnje u oblasti cirkularne ekonomije tokom konferencije Balkans Go Circular simbolično je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji između predstavnika poslovnog i akademskog sektora, nadležnih institucija i medija u oblasti cirkularne ekonomije.

Predstavljene brojne uspešne inovacije i primeri iz poslovne prakse, aktuelne regulative i međunarodni projekti

Posebna pažnja posvećena je predstavljanju uspešnih poslovnih praksi i preduzetnika koji su već započeli svoj cirkularni put i pružili najbolji primer i ohrabrenje svim malim i srednjim preduzećima iz regiona koja su na pragu cirkularnosti.

Na četiri panela analizirane su trenutna situacija u regionu u oblasti cirkularne ekonomije, sistemski pristup kroz saradnju između relevantnih sektora: univerziteta, poslovnog sektora, medija i nadležnih institucija, rešavanje kompleksnih izazova i važnost međunarodne saradnje.

Prilikom diskusija panelista, keynote govornika, i u sesijama otvorenih za razgovor sa publikom istakli su se sledeći najvažniji zaključci ovogodišnje međunarodne konferencije Balkans Go Circular:

  • obrazovanje i treninzi o sistemskom razmišljanju su neophodni kada je u pitanju cirkularnost, jer nam je potrebna promena načina razmišljanja;
  • potrebno je obezbediti i shvatiti kako da koristimo podatke da bi cirkularan prelaz bio efektivan i efikasan;
  • upravljanje otpadom je i dalje važan faktor u ovom regionu. Ne možemo to zaboraviti dok težimo novim cirkularnim rešenjima;
  • brzina promena se značajno povećava. Ulazimo u fazu „sa reči na dela”;
  • cirkularne inovacije ne prepoznaju teritorijalne granice, zato je saradnja na međunarodnom nivou od velikog značaja za cirkularnost;
  • interdisciplinarnost je ključna – povezivanje kulture, umetnosti, društvenih potreba, komunikacija, tehničkog znanja je važno za stvaranje održivog i cirkularnog društva.

 

Podelite ovaj post